Akbelen Ormanı ile günlerdir gündemde olan Milas’ta bu kez Çandır-Kurudere bölgesinde boksit madeni girişimine karşı hukuk mücadelesi başlatan Milaslı köylüler, “Burası Muş’tur, yolu yokuştur, giden gelmiyor, acep ne iştir” türküsünden esinlenerek tepkilerini şöyle dile getirdiler:
“Burası Muğla, her yer zeytinlik tarla, madenciler gitmek bilmiyor, acep ne ola!?”
Milas Kaymakamlığı tarafından, 15 Haziran 2023 tarih ve E-33542905-220.02-6653994 sayılı yazının ekinde Çandır ve Kurudere Mahalle muhtarlıklarınca ilan edilmek üzere iletilen “ÇED Gerekli Değildir Karar Duyurusu”na köylü vatandaşlar tepki göstererek hukuk mücadelesi başlattı.
Muğla Valiliği Çevre ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda: “29 Temmuz 2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereğince; ilimiz Milas ilçesi, Çandır ve Kurudere mahalleleri mevkiinde 201800196 (ER: 3360667) ruhsat numaralı sahada Yıldızlar Grup Mad. Müh. Bilg. İnş. Taah. San ve İç Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından 24.32 hektarlık alanda yapılması planlanan “IV. Grup Boksit Ocağı (500.000 ton/yıl)” projesine 10 Mayıs 2023 tarihli ve 33542905 220-02 E-2023183 karar nolu ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Belgesi’ verilmiştir.
Tüm halkımıza duyurulur” denildi.
“Bölgede madencilik faaliyeti yapılmasına karşı hukuki mücadelemizi başlatıyoruz”
Bu duyurunun ilan süresinin tamamlanmasının ardından 2 Ağustos Çarşamba günü saat 18’de, ilçemiz Selimiye beldesi Çandır Köyü kahvesinde bir araya gelen vatandaşlar, Çandır, Kurudere, Eğridere, Danişment, Etrenli, Ekindere, Hisarcık ve Ovakışlacık köylerini etkileyeceğini belirttikleri boksit madeni ile ilgili olarak verilen ÇED Gerekli Değildir belgesine itiraz etmek üzere Muğla Barosu Avukatlarından Arzu Alper’e, Milas 3. Noteri’nin onayıyla vekalet verdiler.
Yaklaşık 40 vatandaşın vekalet verdiği itiraz dosyası ile ilgili kısa bir açıklama yapan Avukat Arzu Alper, Danişment ve Kurudere köyleri arasında çok geniş bir alanda 24.32’şer hektarlık 3 farklı alan için ÇED gerekli değildir belgesi alındığını belirterek, “Mevzuatta, 25 hektardan az alanlarda yapılacak madencilik faaliyetleri için ÇED Gerekli Değildir Belgesi veriliyor. Şirketler de ruhsatlarında, faaliyet alanlarını 25 hektarın altında göstererek bu belgeleri alıyorlar. Çandır ve Kurudere muhtarlıklarında ilan edilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına vatandaşlar itiraz ediyor ve köylerinde maden işletmesi istemediklerini belirtiyorlar. Başta zeytincilik olmak üzere yoğun ve verimli bir şekilde tarımsal üretim yapılan bir bölgeden söz ediyoruz. Maden ocakları zeytinliklerin orta yerinde görünüyor. Bölgede arıcılık faaliyeti yapılmakta olduğu ve arıların menzilinin de 5 kilometre olarak kabul edildiği dikkate alındığında, bu Bafa mahallesini de olumsuz etkileyecek bir girişim. Vekaletlerini aldığımız yurttaşlarımız adına ÇED Gerekli Değildir belgesinin iptali için başvurumuzla, bölgede madencilik faaliyeti yapılmasına karşı hukuki mücadelemizi başlatıyoruz” dedi.
“Köyümüzde maden istemiyoruz”
“Burası Muş’tur, yolu yokuştur, giden gelmiyor, acep ne iştir” türküsünden esinlenerek “Burası Muğla, her yer zeytinlik tarla, madenciler gitmek bilmiyor, acep ne ola” diyerek tepkilerini ifade eden vatandaşlar ise; “Köylerimizde maden istemiyoruz, tarım ve hayvancılıkla geçimimizi sağlamaya devam edeceğiz. Henüz yol yakınken şirket burlara hiç gelmesin. İlçemizin dört bir yanında faaliyet gösteren maden şirketlerinden gına geldi. Doğamızı, yaşamımızı allak bullak ediyorlar. Havamız, suyumuz bozuldu. Bu konuda Milas’ın yaşadığı olumsuzlukları, en son Akbelen ormanında herkes gördü, görüyor. Biz de bu nedenle hukuk mücadelemizi başlattık” dediler.
Bu haber 03.08.2023 tarihinde milasbakis.com’da yayımlanmıştır.