Yetkililer Pazartesi günü yaptıkları açıklamada Danimarka’nın 20-21 Mart tarihlerinde Kopenhag’da, Şarm El-Şeyh’teki COP27 sonuçlarının uygulanması ve Aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenecek COP28’in planlanması konularına odaklanacak üst düzey bir iklim bakanları toplantısına ev sahipliği yapacağını duyurdu.
“Kopenhag İklim Bakanlar Toplantısı, iklim eylemi ve iddialı bir COP28 için bastırmak üzere dünyanın dört bir yanından iklim liderlerini ve bakanlarını bir araya getirecek. Danimarka Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, toplantının Şarm El-Şeyh’teki COP27 sonuçlarının uygulanmasını güvence altına almaya odaklanacağı ve aynı zamanda Aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılacak COP28’e giden yolu belirleyeceği belirtildi.
Kopenhag toplantısı, Mısır’da düzenlenen ve daha çok COP27 olarak bilinen 2022 BM İklim Değişikliği Konferansı’ndan bu yana iklim bakanları ve önde gelen siyasi şahsiyetlerin COP sürecine ilişkin tüm temel konuları ve BAE’de düzenlenecek bir sonraki COP konferansına ilişkin gündemleri görüşmek üzere bir araya gelecekleri ilk toplantı olacak.
Açıklamada, “Mısır ve BAE’nin mevcut ve gelecek COP başkanlıkları, Danimarka ile birlikte Danimarka’nın başkentindeki toplantıya ev sahipliği yapıyor” denildi.
Danimarka’nın kalkınma işbirliği ve küresel iklim politikasından sorumlu bakanı Dan Jorgensen, Danimarka’nın Mısır ve BAE ile birlikte Kopenhag İklim Bakanları toplantısına ev sahipliği yapmayı dört gözle beklediğini söyledi.
COP27’de uyum ve kayıp-zarar konularında önemli adımlar atıldığını hatırlatan Jorgensen, bu ilerlemeye öncülük eden uluslararası toplumun, emisyonların azaltılması ve küresel ısınmanın 1.5 santigrat derece (2.7 Fahrenheit) ile sınırlandırılması hedefinin canlı tutulması konusunda yenilenmiş bir küresel odaklanma sağlayarak Şarm El-Şeyh’teki son COP konferansında verdiği sözleri yerine getirmesi gerektiğini belirtti.
Son COP27’de kayıp ve zarar için bir fon oluşturulması, uluslararası toplumun nihayet bir kayıp ve zarar maddesi yoluyla kirletici ülkelerden zarar görmek isteyen savunmasız ülkelerin on yıllardır süren taleplerini yerine getirmesi açısından önemli bir gelişmeydi.
Ancak iklim uzmanları, ödeme mekanizmasını ele almadığı ve fosil yakıtlardan temiz enerjiye geçiş için bir zaman çizelgesi belirlemediği için belgede hala büyük boşluklar olduğuna inanıyor. Gündemde ayrıca sıcaklığın 1.5 santigratın altında nasıl tutulacağı ve küresel mali akışların iklim hedefleriyle nasıl uyumlu hale getirileceği de yer almadı. Belgede küresel emisyonların 2025 yılına kadar, yani bundan ancak üç yıl sonra zirve yapması gerektiğine değinilmemiştir.
Bu haber 14.03.2023 tarihinde DailyTürkiye sayfasında yayımlanmıştır.