Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Hisarönü Mahallesi’nde belediyenin dere kenarına moloz dökmesi ve ağaç kesmesine tepki göstererek, yetkilileri talan projelerine karşı halkı bilgilendirmeye ve Marmaris’in doğasını korumaya çağırdı.
Muğla’nın Marmaris ilçesinde yer alan Hisarönü Mahallesi’nde belediye tarafından dere kenarına moloz dökülmesi ve ağaç kesilmesine tepki gösteren Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, sulak alanda basın açıklaması düzenledi.
Basın açıklamasında “Yeşil mavi savunup duru” ve “Dokunma cennet kalsın” yazılı pankartlar dikkat çekti.
Ekoloji aktivisti Kadriye Konukçu tarafından okunan basın açıklamasında, ilçedeki daha önce yapılan birçok ekolojik talana Marmaris Belediyesi tarafından göz yumulduğu, bu tür faaliyetlerden bazılarının ise bizzat belediye tarafından yapıldığı kaydedildi.
Konukçu, Hisarönü’nde 142 parsele paralel, belediye ait alanda doğa kıyımı yapıldığını dile getirerek, belediyenin bölgedeki güncel faaliyetlerini şöyle özetledi:
Sulak alanı moloz ile doldurup üstüne Kızılbük’ün kırmızı toprağını seriyorsunuz. Ağaçları keserek korumanız gereken doğamızı geri dönülmez bir tahribatla yok etmeye çalışıyorsunuz, yine halkı bilgilendirmeden ve görevinizin aslında ne olduğunu önemsemeden.
“Belediye böyle yaparsa vatandaş ne yapmaz?” sorusunu yönelten aktivist, “İcraat toplamınıza baktığımızda görüyoruz ki bugüne kadar almış olduğunuz tutum iş bilmezlik değil düpedüz bilinçli bir tercihtir. Sormak istiyoruz; arkanızda kim var? Sizi kim koruyor? Siz neye sebep olduğunuzun farkında mısınız?” diye devam etti.
Marmaris halkının belediyeye olan güveninin sarsıldığını ve belediyeden beklentilerinin karşılanmadığını kaydeden Konukçu “Marmaris, derdi sadece para olan kişi ve siyasi anlayışların çevre talanı, tehdidi altında; farkındayız. Bir dolu proje ÇED [Çevresel Etki Değerlendirmesi] için müracaat etti ve ediyor. Valiliğin tavrı ise ortada: Son üç yılda neredeyse yüzde 100 ‘ÇED gerekli değildir’ kararı veriyor” dedi.
Konukçu, belediyeye düşen görevin “Burada olduğu gibi o talana ve yağmaya bir kepçe darbesi de belediyenin vurması değil”, söz konusu talan projelerine karşı öncelikle halkı bilgilendirmek, onların görüş ve önerilerine önem vererek Marmaris’in doğasını korumak olması gerektiğini aktardı.
Ekoloji aktivisti Konukçu, şunları ekledi:
Biz demokrasiye olan inancımızla Marmaris’imizi korumaya ve halkın yerel yönetimlere katılmasının önündeki engellerin kaldırılması için mücadele etmeye oy verdik. Oyumuza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Umarız akıl ve sağduyu galip gelir. Böylece içinde bulunduğumuz karanlık, yolsuzluk düzeni ve kötülük de son bulur.